Twist s cukrovou polevou


20 minút - príprava
30 minút - pečenie/varenie
porcií


Cesto:

   150ml ovseného mlieka

   1/2 droždia

   50g kryštálového cukru

   320g hladkej múky

   soľ

   70g rastlinného margarínu (Alsan)

   lekvár

Poleva:

   80g práškového cukru

   2 lyžice vody


Postup

Do vyššej nádoby si rozrobte najskôr kvások tak, že dáte ovsené mlieko, pridáte cukor a droždie a necháte postáť 10 minút na teplom mieste. Potom pridajte múku, trochu soli a margarín. Vypracujte hladké, nelepivé cesto. Ak by sa cesto stále lepilo na ruky pridajte trocha múky. Dajte opäť kysnúť na teplé miesto na 30 minút.
Potom cesto vyvaľkajte a natrite tenkou vrstvou lekváru. Zrolujte a pozdĺžne prerežte. Poprekladajte pravú časť cez ľavú a vytvorte krásny zapletanec a ešte nechajte kysnúť 45 minút na teplom mieste.
Pečte na 180C cca 30 minút.
Keď koláč vychladne polejte ho polevou, ktorú si pripravíte zmiešaním práškového cukru a vody. Dobrú chuť.

Tipy

Inšpiráciu na recept som našla na stránke biancazapatka.com
Na vždy dokonale vykysnuté cesto mám fintu. Vyhrejem rúru na 50 stupňov asi 10minút a vypnem. Cesto dávam kysnúť do rúry, pochopiteľne v nádobe, ktorá to prežije bez újmy.
Keďže je koláč vysoký, rýchlo ho môže začať zhora pripekať a ešte nemusí byť hotový. Preto som koláč najskôr 20 minút piekla so spodným aj vrchným ohrevom, ale potom na posledných 10 minút som prepla len na spodný ohrev.
Skúšala som už rôzne lekváre, dokonca som aj dala kompót, aby bol koláč s kúskami ovocia. Výsledok bol úžasný. V zásade platí len jedno pravidlo: "plnky dávajte striedmo, lebo Vám aj tak vytečie ".