Špargľová krémová polievka


7 minút - príprava
20 minút - pečenie/varenie
4 porcií


   400g bielej špargle

   1 lyžica zeleninového základu (zdravá vegeta)

   40g hladkej múky (alebo hrachovej bezlepkovej múky) na záprašku

   40g rastlinného margarínu Alsan (alebo masla) na záprašku

   3 lyžice sójovej smotany

   muškátový orech


Postup

Špargľu ošúpte a nakrájajte na 2-3cm kúsky.
Špargľu varte s jedným litrom vody do mäkka. V druhom hrnci si pripravte z rastlinného masla a múky záprašku. Pridajte ju k špargli a ochuťte jednou lyžicou zeleninového základu. Nechajte prevrieť a potom rozmixujte ponorným mixérom. Na záver už do odstavenej polievky zamiešajte 3 lyžice sójovej smotany a trošku muškátového orieška.

Tipy

Ja mám rada, keď je polievka extra jemná, tak ju zvyknem ešte preliať cez sitko s väčšími okami, ktoré zachytí prebytočné fúziky zo špargle.