Slivková galetka


15 minút - príprava
40 minút - pečenie/varenie
8 porcií


Cesto:

   120g hladkej múky

   50g špaldovej celozrnnej múky

   3 lyžice cukru

   štipka soli

   70g margarínu Alsan

   60ml vody

Náplň:

   400g mrazených sliviek

   70g cukru

   kôra z 1 bio citróna (alebo lyžička sušenej citrónovej kôry)

   5 lyžíc strúhanky


Postup

Vo vyššej nádobe zmiešajte múky, cukor, soľ, pridajte margarín a studenú vodu. Vypracujte cesto a odložte ho odpočívať do chladničky aspoň na polhodinu. Ja som na koláč použila slivky, ktoré som si namrazila na jeseň. Nechala som ich rozmraziť, zliala som prebytočnú šťavu, pridala som cukor a strúhanku. Odstáte cesto rozvaľkajte na kruh. Naň poukladajte zmes zo sliviek, cukru a strúhanky tak, že nechajte asi 2-3 cm okraj a ten pozahýňajte dovnútra, ako je to vidno na fotke.
Pečte na papieri na pečenie vo vyhriatej rúre na 180 stupňov 40 minút.

Tipy

Ešte lepšia je galetka z čerstvých sliviek, ktoré si nakrájate na pásiky, zmiešate s cukrom a naukladáte ich na cesto. Strúhanku v takom prípade nepotrebujete. K mrazenému ovociu som ju pridala, aby popila prebytočnú tekutinu.
Vyskúšať môžete aj iné ovocie, ako napríklad jablká alebo hrušky. Na 4-5 jabĺk dajte 3 lyžice cukru a 1 lyžičku škorice.