Pečené buchty


65 minút kysnutie + 20 minút - príprava
30 minút - pečenie/varenie
18 porcií


Kvások:

   100ml sójového mlieka

   1/2 droždia

   2 lyžice kryštálového cukru

Cesto:

   400g polohrubej múky

   100ml oleja

   100ml sójového mlieka

   1lyžička soli

   kvások

+ 250g slivkový lekvár


Postup

Najskôr si vo vyššej nádobe pripravte kvások. Zmiešajte sójové mlieko, droždie a cukor a nechajte 20 minút kysnúť. Potom si ku kvásku pridajte múku, olej, sójové mlieko a soľ. Vypracujte hladké, nelepivé cesto. Ak sa cesto stále lepí, pridajte trocha múky. Nechajte kysnúť 45 minút. 
Cesto na pomúčenej doske vyvaľkajte a nakrájajte na približne 10x10 cm štvorce. Na každý štvorec dajte za lyžicu lekváru a dokladne spojte konce. Buchty ukladajte na vymastený plech spojom nadol, tak aby bola medzi buchtami mala medzera. Na záver ich z hora a z bokov potrite olejom. Nechajte ich postáť 10 minút a šup s nimi do rúry.
  Pečte vo vyhriatej rúre na 180 stupňov 30 minút. 

Tipy

 Na vždy dokonale vykysnuté cesto mám fintu. Vyhrejem rúru na 50 stupňov asi 10minút a vypnem. Cesto dávam kysnúť do rúry, pochopiteľne v nádobe, ktorá to prežije bez újmy.