Kysnuté cesto


30 minút kysnutie, 15 minút - príprava
15 minút - pečenie/varenie


   500 g polohrubej múky

   300 ml mandľového mlieka

   ½ droždia

   1lyžica cukru

   lyžička soli

   100 ml oleja


Postup

Do šálky si pripravte kvások: odlejte si trochu madľového mlieka, rozmiešajte v ňom droždie a pridajte lyžicu cukru. Do vyššej nádoby dajte múku, zvyšné mandľové mlieko, soľ a olej, na záver pridajte kvások. Vymieste cesto. Nechajte kysnúť polhodinu. Pozapletajte pletenky a zauzlite vtáčiky. Potrite roztopeným maslom, vodou alebo vajcom, podľa toho, kto čo môže.

Pečte na 180 stupňov asi 15min, keď začnú zľahka chytať zlatistý nádych.

Tipy

 Na vždy dokonale vykysnuté cesto mám fintu. Vyhrejem rúru na 50 stupňov asi 10minút a vypnem. Cesto dávam kysnúť do rúry, pochopiteľne v nádobe, ktorá to prežije bez újmy.