Kvásková vianočka


100 minút - príprava
25 minút - pečenie/varenie
porcií


Rozkvas:

   75g hladkej pšeničnej múky 

   35g vody

   20g kryštálového cukru

   1 PL ražného kvásku

Cesto:

   Rozkvas

   Sladké mlieko (80ml ovseného mlieka + 40g kryštálového cukru + 50g Alsan)

   160g hladkej pšeničnej múky

   soľ


Postup

Každý kto prepadol kváskovému pečeniu vie, že odsledovať si čas kysnutia je kľúčová zložka receptu. Ja vám samozrejme moje časy prezradím, ale vedzte, že mám doma veľmi teplo a u Vás sa môže vianočka správať trošku inak. Takže trpezlivosť kváskovači... časy sú orientačné a ďalej to už poznáte... 
7:00 Robím rozkvas. Je omnoho hustejší ako rozkvas na chleba. Bude to mala tuhá gulička v miske a nechám ho pracovať 4 - 6 hodín.
12:30 Pripravím si sladké mlieko. Do hrnca dám ovsené mlieko, cukor a rastlinné maslo a dám variť. Keď sa rastlinné maslo roztopí, je sladké mlieko pripravené.
13:00 Robím cesto. K rozkvasu pridám sladké mlieko, múku a trošku soli. Zase nechám pracovať 4 - 6 hodín.
19:00 Odvážim si cesto a rozdelím si ho na 6ks - guličiek, vychádza mi cca 83-86g na 1ks. Poriadne pomúčim dosku aj guľôčky a vyvaľkám približne rovnako veľké šúľky, ktoré zapletiem. Návodov na pletenie vianočiek je na internete veľa. Nechám pracovať 4 - 6 hodín.
23:00 Dám vianočku do chladničky na noc. Dalo by sa aj večer piecť a rovno ráno jesť, ale ja už v taký čas nevládzem.
6:30 Dám piecť vianočku do vyhriatej rúry. 5 minút pečiem na 230 stupňov, rúru vyvetrám a stíšim teplotu na 180 stupňov, pečiem ešte 20 minút. Potom nechám vychladnúť na mriežku.
8:30 Kráľovské raňajky.

Tipy

Samozrejme môžete vianočku vylepšiť sušenými hrozienkami. Ja dávam 60g, ktoré predtým namočím do vody a pridám do cesta.
Tiež môžete vianočku pred pečením potrieť ovseným mliekom a posypať mandľovými lupienkami.