Niečo za niečo: mlieko

  • 19. 01. 2018

Keď potrebujem nahradiť mlieko v recepte, najčastejšie sa spolieham na mandľové. Skúste napríklad recept na univerzálne kysnuté cesto. Rozdiel voči kravskému nie je poznať.


Kravské mlieko = mandľové / sójové mlieko

Maslo často nahrádzam kokosovým olejom. Kokosového oleja zvyčajne stačí dať menej ako je v recepte uvádzané množstvo masla. Keď sa zadarí a zoženiem margarín Alsan, určite je moja prvá voľba. Je vynikajúci najmä do krémov, ale dávam ho aj do pomazániek, alebo si ho natrieme na chlieb len tak.


Maslo = margarín Alsan / kokosový olej

Keď potrebujem dať do koláča jogurt, siaham vždy po sójovom jogurte Alpro. Nájdete ho napríklad v bobuľových košíčkoch.


Jogurt = sójový jogurt

Vyskúšala som veľmi veľa smotán na varenie, či už ryžových alebo sójových, kým som našla takú, ktorá má peknú farbu, vyzerá ako smotana a nie ako rôsol a aj chutí. Dnes do varenia kupujem už len sójovú smotanu Alpro.


Smotana na varenie = sójová smotana Alpro

Odkedy som objavila syry VioLife vyzerá u nás pizza na nerozoznanie od originálu. Zapekám ich s mäsom, dávam do pomazánok a na chlebíčky. Obľúbená voľba vegánov a alergikov.


Syr = syry Violife